tooth

Stomatološka
protetika

Gubitak zuba utiče na svakog pacijenta na različite načine.
Ono što prvo možemo primetiti jeste da osobe koje ostanu iz nekog razloga bez jednog ili više zuba kriju svoj osmeh i osećaju se nesigurnije, jer su svesne da se nedostatak primeti.
Kada ostavimo estetiku po strani i razmislimo o uticaju gubitka zuba tada uočavamo nove probleme: raspored ostalih zuba se menja, pritisak koji drugi zubi trpe se povećava i tako dalje.
Stomatološka protetika ima delotvorna rešenja za ove probleme. U slučaju gubitka jednog ili više zuba ili vidljivih oštećenja, već dugo je moguće dobiti adekvatnu zamenu. Navlake za zube (krunice) i mostovi uspostavljaju harmoniju koja je ugrožena zbog vađenja zuba.

Nadoknada izgubljenih zubnih tkiva se najčešće vrši izradom:

Bezmetalne krunice i mostovi

Bezmetalni mostovi i krunice su već decenijama veoma popularni zbog svojih estetskih i funkcionalnih karakteristika.
Prvo su preporučivani u slučajevima kada je bilo potrebno nadoknaditi gubitak prednjih zuba, premda su vizuelno mnogo lepši nego metalokeramičke krunice i mostovi, ali danas se postavljaju u svim delovima vilice bez bojazni da će doći do oštećenja.
Bezmetalne krunice će sigurno izmamiti vaš najširi osmeh. I upotrebna i estetska funkcija biće u potpunosti zadovoljene.
Ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice u vezi sa ovom procedurom, zakažite pregled kod nas. Pomoći ćemo vam da doneste najbolju odluku za vas.

Metalokeramičke krunice i mostovi

Metalokeramičke krunice predstavljaju nadoknade koje su delom od metala, a delom od keramike. Zapravo, osnova krunice ili mosta je metalna kapica, a na spoljašnju stranu se postavlja keramika, tako da se vizuelno uklapaju u boju i izgled ostalih zuba. Dakle, poslednji sloj navlake za zube je i ovde od keramike.
Zadovoljavajuća estetika i funckionalnost ovih navlaka za zube, kao i pristupačna cena su razlozi zbog kojih ova tehnika još nije prevaziđena.

Krunice i mostovi na implantima

Zubni implanti su modernije rešenje u stomatologiji i oni zaista obezbeđuju dobre rezultate u najrazličitijim situacijama.
Zahvaljujući ovoj metodi moguće je zameniti jedan ili više zuba koji nedostaju, a da se pritom preskoči brušenje zuba koji bi nosili most ili krunicu.
Ukoliko pacijentu nedostaje samo jedan zub, postavlja se implant koji će igrati ulogu korena, a na njega se stavlja keramička krunica, koja će se savršeno ukolpiti estetski i funkcionalno uz ostatak zuba u vilici.
U situacijama kada pacijentu nedostaje više zuba, implanti takođe mogu poslužiti. Ako na primer pacijent nema tri poslednja zuba, potrebna su dva implanta na kojima će ležati most.
Pre pojave ove tehnologije izrade nadoknada jedino rešenje za ovakve pacijente je bila proteza. Proteze su takođe svrsishodne i dobra pomoć, ali su implanti još bolje rešenje.

Parcijalne ili totalne proteze

Za razliku od bezmetalnih i metalokeramičkih navlaka za zube, proteze nisu fiksne, nego ih je moguće skidati u cilju održavanja higijene.
Proteze omogućavaju žvakanje, normalan govor i čuvanje viličnog zgloba.
U zavisnosti od stanja zuba kod pacijenata stomatolog će preporučiti totalnu ili parcijalnu protezu.
Totalne proteze menjaju sve zube u vilici i deo alveolarnog grebena. Totalne proteze se preporučuju bezubim osobama. Veoma su povoljno rešenje, koje značajno utiče na kvalitet života osobe koja je ostala iz nekog razloga bez svih zuba u vilici. Zahvaljujući totalnoj protezi, zvakanje će biti lakše i efikasnije, a govor razgovetniji.
Parcijalna proteza menja više zuba i preporučuje se onda kada nije moguće napraviti mostove. Ovde je važno da pacijent ima zdrave zube na koje ce se pričvrstiti proteza.

Ukoliko vaš osmeh i vilica trpe jer vam nedostaju zubi, zakažite pregled kod nas i pomoći ćemo vam da dođete do idealnog rešenja.

Cenovnik

Metalokeramička kruna
11000 RSD
Cirkonijumska kruna
21500 RSD
Akrilatna proteza
29000-33500 RSD
Verteks proteza
39000-41500 RSD
Skeletirana proteza
44000-50000 RSD
Potražite najbolju uslugu
u Novom Sadu

Naša lokacija

Adresa
Dunavska 6, Novi Sad