tooth

Preventivna
stomatologija

Najbolji put kojim možete krenuti ukoliko želite da sačuvate vaše zube zdravim jeste uvođenje preventivnih stomatoloških pregleda u vaš godišnji plan.
Preventivna stomatologija je jedna od najvažnijih grana stomatologije, a podrazumeva preventivne preglede kao i druge postupke kojima je moguće preduprediti nastanak najčešćih problema sa zubima.
Važan deo preventive ste vi sami. Ukoliko vodite računa o načinu ishrane i higijeni usne duplje već ste uradili veliku stvar.
Ako tim navikama dodate i posete stomatologu i pre nego što osetite nelagodnosti i bolove, tada ste obuhvatili sve što je neophodno za efikasnu preventivu.

U našoj ordinaciji u zavisnosti od vašeg stanja i potreba možete dobiti sledeće preventivne usluge:

Preventivni pregled

Kada zub počne da boli tada odlazak kod zubara gotovo sigurno podrazumeva lečenje i popravku, a možda i neke komplikovanije procese.
Ukoliko se zubaru javljate dva ili tri puta godišnje čak i kada ne postoje nikakvi simptomi koji mogu ukazivati na neki problem, tada zapravo dolazite na preventivni pregled.
U toku preventivnog pregleda će zubar detaljno pogledati vaše zube i desni, daće vam dalja uputstva u vezi sa higijenom zuba i narednim koracima u prevenciji bolesti zuba.
Redovno posećivanje zubara je najbolji način da se svi problemi uoče u najranijim fazama, kada je i lečenje najlakše i najkraće, a efekti lečenja najbolji.

Skidanje kamenca sa zuba

Skidanje zubnog kamenca je veoma značajan korak u sprečavanju upale desni i parodontopatije.
Zubni kamenac nastaje dejstvom mineralnih soli iz pljuvačke na plak koji nije skinut sa zuba. Na taj način nastaje prilično tvrd sloj na zubima koji može ugroziti zdravlje vaše usne duplje.
Onog momenta kada je kamenac nastao, vi na njega ne možete uticati sami, ali će stomatolog ceo postupak uraditi izuzetno brzo i lako.
Posle ultrazvučnog uklanjanja kamenca, obično sledi bezbolno poliranje zuba posebnim četkicama i pastama, a sve u cilju stvaranja glatke površine zuba gde će se plak i posle kamenac teže zadržavati.
Skidanje kamenca sa zuba se preporučuje jednom ili više puta godišnje, u zavisnosti od vaših potreba.

Zalivanje fisura

Zalivanje fisura je postupak koji se preporučuje neposredno posle nicanja stalnih molara. Prve na red dolaze šestice i preporučljivo je da dovedete svoje dete kod zubara čim primetite da su ovi zubi u potpunosti nikli. Obično se to dešava oko detetove 6. godine.
Zalivanjem fisura, tačnije jamica na zubu, sprečava se zadržavanje hrane u tim delovima i taloženje naslaga, koje bi kasnije mogle da dovedu do kvarenja zuba.
Zalivač je i fizička barijera između zuba i hrane, ali on u sebi ima i fluor koji postepeno otpušta i dodatno pomaže zubu na kom se nalazi.

Ne zaboravite da popravka zuba i lečenje zuba mogu biti izbegnuti veoma lako ako ste vi i vaš zubar tim koji prioritet daje preventivi.
Zakažite pregled kod nas. Rado ćemo biti deo vaših zdravih navika.

Cenovnik

Čišćenje zubnog kamenca
3000 RSD
Zalivanje fisura (po zubu)
2000 RSD
Potražite najbolju uslugu
u Novom Sadu

Naša lokacija

Adresa
Dunavska 6, Novi Sad