tooth

Popravka
zuba

Popravka zuba je najčešći razlog posete zubaru. Ova procedura iako nije omiljena među pacijentima, uopšte ne mora biti stresna, pa ni bolna.
U zavisnosti od konkretnih problema koje pacijent ima razlikovaće se koraci i postupci u toku lečenja.

Pod popravkom zuba u širem smislu podrazumevamo:

Terapija karijesa i nekarijesnih lezija zuba

Lečenje zuba u najvećem broju slučajeva podrazumeva terapiju karijesa ili nekarijesnih lezija zuba.

Lečenje karijesa

Karijes predstavlja bakterijsku infekciju koja deluje na zube tako što ih demineralizuje i slabi njihove tvrde delove. Prvo je gleđ ugrožena, a posle ukoliko se ne leči i dodatno uznapreduje, karijes napada i zubnu pulpu.
Lečenje karijesa je neophodno sprovesti što pre.
Ukoliko se karijes otkrije u ranoj fazi zub će biti s lakoćom popravljen. S druge strane, što duže odlažete popravku, veća je verovatnoća da će živac morati da se vadi ili čak zub.
Od mnogo faktora će zavisiti tačni koraci lečenja, pa je najbolje da porazgovarate sa stomatologom kom verujete ukoliko ste u situaciji da vam je lečenje karijesa potrebno.

Lečenje nekarijesnih lezija zuba

Bakterije jesu najčešći razlog zbog kog nastaju oštećenja na zubu, ali nisu jedini. Zub može biti oštećen i mehanički ili usled delovanja nekih supstanci i slično.

Abrazija - dešava se kao posledica trenja između zuba i nekog stranog tela. Ukoliko neko često konzumira tvrdu hranu tada najčešće ovakav vid oštećenja primećujemo na kvržicama i ivicama krunica. Dakle, grickanje semenki i slične hrane sasvim sigurno ostavlja traga na zubima.

Atricija je prilično česta pojava i dešava se pri kontaktu zuba gornje i donje vilice. Atricija je nešto što je nemoguće izbeći čak i kada je sve u redu sa zagrižajem i zubima, ali tada je trošenje zuba normalna pojava, njene posledice nisu velike i ne predstavljaju nikakav problem.
S druge strane, patološka atricija nastaje kada je kontakt između gornjih i donjih zuba prejak zbog nekih anomalija zuba ili vilice, kao i kod bruksizma (škripanje zubima u toku sna).

Erozija. Kada na izgled i zdravlje zuba utiču određeni elektolitički ili hemijski faktori onda to nazivamo erozijom zuba.
Voćni sokovi, pića sa fosfornom i limunskom kiselinom, lekovi, želudačna kiselina mogu zbog svog hemijskog sastava negativno delovati na strukturu zuba.

Abfrakcija. Ova nekarijesna lezija se javlja u delu vrata zuba i klinastog je oblika. Pojavljuje se zbog nepravilnog opterećenja zuba koje može biti uzrokovano nepravilnim položajem zuba, lošim protetskim nadoknadama ili preranim gubitkom zuba.

Zamena neadekvatnih plombi

Plombe imaju važnu ulogu u reparaciji zuba, zahvaljujući njima, moguće je zameniti deo zuba koji je oštećen karijesom, erozijom ili nekim drugim uzrokom.
Materijali koji se koriste u modernoj stomatologiji su sve bolji, pa je danas posle dobro odrađene postavke plombe razlika između nje i samog zuba gotovo nevidljiva.
Ipak, čak i kada su plombe izrađene od najboljih materijala, one nisu večne i moguće je da će u nekom momentu biti neophodna zamena.
Kvalitet materijala od kog je plomba igra veliku ulogu u tome koliko će ona trajati, ali i ponašanje i navike pacijenta se ne mogu zanemariti.
Javite se zubaru ako primetite da plomba ima oštre delove, jer to znači da je okrnjena. Osim toga, može se desiti i da vam otpadne deo plombe, što oštećenje čini očiglednijim. Na samom kraju treba da znate da nije neobično ni da osetite bol, jer se može desiti da je karijes uspeo da prodre ispod nje.

Terapija preosetljivosti zuba

Hipersenzitivni dentin ili preosetljivi zubi nisu nešto što sme da se zanemari, čak i kada vam se na prvi pogled čini da su vam zubi zdravi.
Zubi mogu biti izuzetno osetljivi na hranu, toplo-hladno i slične nadražaje iz spoljne sredine.

Ne zaboravite da popravka zuba i lečenje zuba mogu biti izbegnuti veoma lako ako ste vi i vaš zubar tim koji prioritet daje preventivi.

Ta osetljivost može nastati iz različitih razloga:
• gubitak gleđi
• erozija zuba zbog hrane koja je kisela
• povlačenje desni
• loša tehnika pranja zuba

Preosetljivost zuba ne može nestati sama od sebe i zato je intervencija zubara neophodna kako bi pacijent mogao da živi bez bola.
Ukoliko vam je neophodna usluga popravke zuba, ne odlažite, pozovite nas i pomoći ćemo vam da se rešite bola.

Cenovnik

Kompozitna (bela) plomba
3000-5000 RSD
Amalgamska (crna) plomba
3000-3500 RSD
Smanjenje osetljivosti zuba
2000 RSD
Potražite najbolju uslugu
u Novom Sadu

Naša lokacija

Adresa
Dunavska 6, Novi Sad